Dadih = Pendapatan Pasif-ku


Salam kawan2 warga melayu,cina, india, dan lain2 bangsa..
selamat menyambut depavali dan raya haji yg bakal tiba....cuti lagi ler gamok nyer.
Walhal yang demikian,aku x balik cuti kot raya haji,sbb aku ade exam...jadi,start the real life of doctor = tak balik cuti ketika takbir raya berkumandang.

Ada sape2 penah dgr cita pasal pendapatan pasif? pendapatan sampingan? pendapatan secara tak langsung?....
mmm...ada yg dah dgr,tp buat derrkkk!! je...sbb...ape kena mengena diri 'aku' dgn pendapatan pasif?...aku still student,and biasiswa dan elaun2 yang aku dapat,dah cukup untuk menampung hidup aku. duit tak datang sendiri, jika tanpa usha untuk mencari dan mencuri....~

Pendapatan pasif. Yakni,pendapatan yang kita dpt tanpa berusaha saban waktu 24 jam sehari. Dalam arus pemodenan dunia yg semakain maju, ramai orang dah start menceburkan diri dalam bidang perniagaan. Bukan nk kaya sangat pn, tp cuma nk jana ckit pendapatan diri, supaya dapat hidup senang sikit dpt beli barang idaman hati.


Banyak dah aku tgk membe2 aku, kawan2 internet start berniaga. Dari benda yg sekecil2 kad raya.....sehingga lah sebesar2 paip ekzos kereta wira. haha. Modal yg diperlukan tak bnyk pn, tp risiko yg diambil amat besar. Bak kata lain, sbg student, jgn abai kn belaja hanya untuk berniaga yg untung nya cuma 30 - 40 sen je. Tak pun, risiko yang barang korang tu tak laku @ lambat laku.

Tak terlepas dari dunia pendapatan pasif ni, aku pn nk jgk la try, yakni, aku start dgn menjual DADIH jgn ingat,doktor tak reti berniaga. Berbekalkan modal rm50 inggit, aku beli la barang2 keperluan nk buat nya. Dan aku try menjual 10 bekas dadih sbg permulaan. tp,1st2, aku try bg membe aku rasa dulu, alhamdulillah komen diorang ok + mantap + tak tahan.

Aku, kadang2 tgk jugak la, makcik2 jual dadih kt pasar mlm, aku tgk, ada 1 je perbezaan kami,yakni, makcik2 tu guna ajinomoto dalam dadih nya letak 3/4 je dadih dalam bekas tuh. Mak'aih!!...kedekut gile!.tp aku cool, aku rilek dgn situasi ini, dan aku percaya akan kelazatan dan 1 bekas penuh yg aku buat untuk dadih aku.

Ade bnyk perasa aku try jagung paling best, strawberi, melon, cokelat, vanila, sirap bandung, laksa penang, nasi lemak kerang. Aku jual harga sama dgn makcik pasar malam jual RM1. aim aku, bukan nk cepat kaya, tp nk bg kelazatan yg tiada tolok banding nya dadih aku ni. InsyAllah, aku akan terus kn usha aku ni, mudah2an ade la event yg nk aku supply dadih ni. Negotitation is open.haha.tq guys, HuTHub!!..

9 comments:

November 4, 2010 at 8:00 PM SyahmiFikri said...

wahh.. dadih feymes..
ada pesaing kowtt dadih al ikhwann
hehehe

November 6, 2010 at 9:09 AM kapak said...

tu aku panash!....
ni,minggu lepas..duit dadih aku ilang buat kali ke-2...

November 11, 2010 at 4:41 AM mas said...

bgus ...mula2 doktor jual dadih ....nti jual ap lak??hehe....toyol ambik duit tu kot

November 14, 2010 at 3:20 AM kapak said...

dadih aje...~sampai jadi doc,still dadih...he2

December 2, 2010 at 7:27 PM Anonymous said...

bagus,dlm mase same dpt pahale..=)

December 7, 2010 at 8:04 AM kapak said...

nak kembang kn lg perniagaan pas ni....kt tmpt lain..he2~

February 3, 2011 at 5:32 PM Anonymous said...

sama mcm kak fariha ,,sy juga usahawan even i'm working as a nurse right now,,;)

August 17, 2014 at 5:49 PM mamadhiha said...

dadih, kesukaan ramai....

Post a Comment

 

© DrKapak
Revolution Elements by Blozard. Original WP theme by Jason Schuller | Distributed by Deluxe Templates